Joris Belgers ~ ‘Als een fout maar vaak genoeg wordt gemaakt, wordt het vanzelf Nederlands’ – Interview met Jaap de Berg

Jaap de Berg behandelde de afgelopen jaren 1318 lezersvragen over spelling, grammatica en etymologie in zijn taalrubriek, waarmee hij begon na zijn pensionering in 2002. Vandaag verschijnt de laatste van zijn hand.

[…]
Hoe kan taalgebruik worden verbeterd?
“Door veel goede romans te lezen. Over het algemeen vind ik romanproza beter en krachtiger Nederlands dan wat je in de krant tegenkomt. Terwijl taal een manier is om mensen je verhaal in te trekken.”
[…]
Kritiek op taalgebruik in de krant is van alle tijden. Vooral klachten over het verkeerde gebruik van hen en hun komen vaak terug. Lezers gaan van de schoolregel uit: het meewerkend voorwerp is ‘hun’ – ik heb het hun gevraagd. Maar met een voorzetsel ervoor, zoals ‘aan’, is het hen. Ik heb het aan hen gevraagd.

“Zoiets is in de achttiende eeuw bedacht door eigenwijze grammatici. Terwijl schrijvers zich daar niet aan hielden. Net zoals ‘groter dan’ of ‘als’. Vondel of Hooft schrijven gewoon ‘groter als’.

Dat is fout.
“Nou, taalkundig gezien niet. Het verschil tussen wat goed is en fout wordt gevonden, is vooral een sociale kwestie. Als je ‘groter als’ afkeurt, doe je dat niet omdat het slecht Nederlands is. Je doet het omdat je niet bij de groep wilt horen die ‘groter als’ zegt.”

Lees meer: http://www.trouw.nl/Als-een-fout